Un preparat deosebit de gustos si consistent, fasole cu ciolan, din topul produselor traditionale romanesti din fasole. Daca aveti rabdare va invit sa parcurgem impreuna, etapa cu etapa, ilustrat, modul foarte usor cum prepar eu fasolea cu ciolan afumat. Puteti incerca si Iahnie de fasole.
- fasole...700 g
- ciolan afumat de porc...1 kg
- morcovi...2 bucati
- patrunjel radacina...1 bucata
- patrunjel frunze...cateva fire
- telina radacina...1 bucata
- cartofi...2 bucati
- ardei rosu...1 bucata
- ceapa..2 bucati
- usturoi...3-4 catei
- ulei...100 ml
- sare, piper macinat si boabe, boia...dupa gust
- foi de dafin...1 bucata
- cimbru si marar...cateva fire
*timp de preparare...~ 2 ore si 30 minute
**gramaj pentru 6 portii
1. Pregatim ingredientele, spalam si curatam legumele. Punem intr-o oala la fiert 3 litri de apa, adaugam sare. Cand apa da in clocot adaugam fasolea si o lasam la foc pana cand este aproape fiarta (de preferat punem fasolea intr-un vas cu apa rece cu o seara inainte, scurteaza fierberea!). In alta oala cu 3 litri de apa rece, fara sare, punem ciolanul si il lasam la fiert pentru aproximativ 45 minute.
2. Punem o cratita la foc, adaugam uleiul si il lasam sa se infierbante. Adaugam ceapa taiata marunt si o lasam sa se inmoaie apoi adaugam morcovii, patrunjelul radacina, telina si ardeiul, taiate marunt, amestecam! Cand legumele prind culoare adaugam boiaua si amestecam bine. Atentie, incepem etapa 2 doar atunci cand am verificat fasolea si este aproape fiarta!
3. Strecuram fasolea si o adaugam in cratita cu legumele calite. Tot acum adaugam cartofii taiati cubulete, frunzele tocate de patrunjel, marar si cimbru, usturoiul pisat, sare si piper dupa gust. Amestecam bine.
4. Adaugam supa din oala cu ciolan pana se inunda fasolea, adaugam ciolanul, punem capacul si lasam compozitia la fiert.
5. Odata ce compozitia da in clocot, adaugam foaia de dafin pentru 5-10 minute! Dupa ce am scos foaia de dafin lasam in continuare compozitie la fiert pana obtinem un sos bine legat si ciolanul se poate dezosa, neuitand sa amestecam si sa intoarcem ciolanul din cand in cand.
6. Inainte de a opri focul, verificam ciolanul si fasolea daca sunt fierte, gustam si condimentam daca mai este necesar.
Va doresc, pofta buna!
Cea mai buna mancare, ever!
RăspundețiȘtergereNu uitati tarhonul :))......este nelipsit la fasole
RăspundețiȘtergereFiecare,dupa gust!
ȘtergereImi ploua in gura !
RăspundețiȘtergereO bunatate ! O gateala atat de gustoasa va obtine, cu siguranta, nota 10 de la toti cei invitati la masa !
RăspundețiȘtergereMultumesc,dna Claudia L.D.!
Ștergere